Buurtpreventie 3

Wijkschouw woning- en auto-inbraak Het Pleintje 28 oktober 2014

Buurtpreventiewijk Het Pleintje omvat ongeveer 250 woningen.

Op 28 oktober 2014 hebben wij met de politie, de gemeentelijke coördinator buurtpreventie en een handhaver van de gemeente in drie teams al deze woningen bezocht. We hebben de inbraakpreventiecontrole bij deze woningen vanaf de straatkant uitgevoerd. Bij een aantal woningen hebben wij zo nodig ook de oprit bij de woning beoordeeld.

De volgende aspecten van inbraakgevoeligheid zijn gesignaleerd:

  1. Te weinig verlichting ter beveiliging

Bij 20 woningen was duidelijk te weinig of geen buitenverlichting aan, waardoor dieven ongezien de woning verder kunnen inspecteren op inbraakmogelijkheden. Hier is dus vooral gelet op de voorkant en de zijkant van de woningen.

  1. Achterom woning of binnenplaats makkelijk te betreden

Bij tenminste 7 woningen was het mogelijk om vrij achterom te lopen. Hier was geen poort aanwezig of een niet afsluitbare poort.

  1. Woning of garage niet afgesloten

2 woningen en 2 garages waren bij de controle niet afgesloten en daardoor vrij toegankelijk voor kwaadwilligen. Bij een van de woningen waren de huis- en autosleutels vrij beschikbaar direct bij binnenkomst.

  1. Zijraam / bovenlichten open

in 5 woningen stonden zijramen of bovenlichten, waar een inbreker makkelijk door naar binnen zou kunnen, open.

  1. Auto’s en fietsen op oprit niet afgesloten

5 auto’s en 5 fietsen stonden niet afgesloten voor het huis of op de oprit.

  1. Kliko’s die gebruikt kunnen worden door een inbreker om bij het huis in te breken

Bij 6 woningen stonden kliko’s bij een woning, die gebruikt konden worden als opstap om bij die woningen in te breken.

  1. Waardevolle spullen voor het grijpen

Bij 1 woning lag elektrisch gereedschap los onder de carport.

  1. Ondeugdelijk slot

Bij 1 woning viel direct op dat hier nog een zeer oud slot op de voordeur zat, dat door een inbreker in no-time geopend kan worden.

Bij iedere woning hebben wij een brief in de brievenbus gedaan met daarop vermeld wat wij vastgesteld hebben bij onze controle. Geconstateerde zaken die niet op orde waren, hebben wij aangegeven. Verder hebben we bij alle woningen een flyer in de bus gedaan om bewoners erop te wijzen dat goede verlichting de kans op woninginbraak kan verminderen.

Gelet op het aantal woningen in onze wijk is onze algemene conclusie dat de meeste bewoners hun huis wat betreft inbraakpreventie op orde hebben. Maar een klein deel niet en wij hopen dat door onze actie deze bewoners alert gemaakt zijn op hetgeen zij zelf kunnen doen om het inbrekers iets moeilijker te maken om hun slag te slaan. Dit in het belang van henzelf, maar ook van de buurt. Want iedere inbraak versterkt een gevoel van onveiligheid in de buurt. Wij hopen dan ook bij een toekomstige wijkschouw te kunnen vaststellen dat er verdere maatregelen zijn genomen om inbraak te voorkomen.

Team buurtpreventie Het Pleintje, Bladel.

Walter van den Borne, coördinator team.

Reacties zijn gesloten.